Τα Συστήματα Πυρανίχνευσης χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:
1. Συμβατικά Συστήματα Πυρανίχνευσης
2. Διευθυνσιοδοτούμενα Συστήματα Πυρανίχνευσης
3. Συστήματα Ανίχνευσης Αερίων
1. Συμβατικά Συστήματα Πυρανίχνευσης
Πρόκειται για Συστήματα Πυρανίχνευσης - ανίχνευσης πυρκαγιάς όπου η καλωδίωση έχει την μορφή κλάδων. Στην τελευταία συσκευή του συστήματος πυρανίχνευσης τοποθετείται τερματική αντίσταση. Οι συσκευές αναγνωρίζονται από τον πίνακα πυρανίχνευσης σε ζώνες (ομάδες). Με τα συστήματα αυτά επιτυγχάνουμε τον έλεγχο μιας περιοχής κτιρίου χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή θέση του ανιχνευτή που ενεργοποιήθηκε. Τα συμβατικά Συστήματα Πυρανίχνευσης τοποθετούνται σε μικρά κτίρια ή σε κτίρια με ενιαίους χώρους.
2. Διευθυνσιοδοτούμενα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Πρόκειται για συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς όπου η καλωδίωση έχει την μορφή βρόγχου και η κάθε συσκευή του συστήματος πυρανίχνευσης (ανιχνευτής, μονάδα εντολών, σειρήνα, φάρος, κομβίο συναγερμού) αναγνωρίζεται από τον πίνακα αυτόνομα με λεκτική περιγραφή στην οθόνη υγρών κρυστάλλων του πίνακα. Τα Διευθυνσιοδοτούμενα Συστήματα Πυρανίχνευσης είναι ιδανικά για κτίρια με πολλούς χώρους (γραφεία, αποθήκες, βιομηχανίες) όπου η ακρίβεια της πληροφορίας μας δίνει την δυνατότητα για άμεση ενέργεια σε συγκεκριμένο χώρο ώστε να μειώσουμε κατά το δυνατόν τα αποτελέσματα μιας πυρκαγιάς. Στα μεγάλης κλίμακας έργα τα Συστήματα Πυρανίχνευσης αυτής της μορφής εκτός από την καλύτερη ασφάλεια και έλεγχο του χώρου που μας δίνουν γενικά και καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα λόγω του μικρότερου κόστους καλωδίωσης σε σχέση με τα συμβατικά Συστήματα Πυρανίχνευσης. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απεικόνισης όλων των δεδομένων του συστήματος σε Η/Υ με χρήση ειδικού λογισμικού. Επιτυγχάνουμε έτσι τον έλεγχο του συστήματος από μια θέση εργασίας και την δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα μέσω διαδικτύου. Ο χειριστής του προγράμματος με ειδικό κωδικό μπορεί να ελέγχει την κατάσταση όλων των συσκευών, να διαπιστώνει που υπάρχει σφάλμα ενεργοποίησης ή περίπτωση φωτιάς. Σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος (φωτιά σφάλμα κ.λ.π.) απεικονίζονται στην οθόνη οι πληροφορίες της συσκευής (περιγραφή, θέση, πίνακας, κτίριο), εμφανίζεται η αντίστοιχη κάτοψη και ταυτόχρονα τυπώνονται όλα αυτά τα δεδομένα.
Η χρήση λογισμικού απεικόνισης επιτρέπει την σύνδεση του συστήματος πυρασφάλειας με τα συστήματα ασφάλειας του κτιρίου.
3. Συστήματα Ανίχνευσης Αερίων
Τα συστήματα ανίχνευσης αερίων χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες:
Α. Συστήματα ανίχνευσης εκρηκτικών μιγμάτων.
Σκοπός ενός τέτοιου συστήματος είναι η % ανίχνευση του Lower Explosive Limit (LEL) του κατώτατου δηλαδή ορίου συγκέντρωσης αερίων ή ατμών μιας ουσίας πέρα από το οποίο είναι δυνατή η δημιουργία έκρηξης ή ανάφλεξης.
Β. Συστήματα ανίχνευσης τοξικών αερίων.
Σκοπός σε αυτά τα Συστήματα ανίχνευσης αερίων είναι η ανίχνευση σε parts per million (ppm) των συγκεντρώσεων αερίων ή ατμών. Η παρατεταμένη έκθεση σε ατμόσφαιρες με παρουσία τέτοιων αερίων ή ατμών είναι δυνατόν να προκαλέσει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.
Ένα αέριο μπορεί να είναι και τοξικό και εκρηκτικό. Τα συστήματα ανίχνευσης αερίων είναι δυνατόν να είναι αντιεκρηκτικά για εγκατάσταση σε περιοχές ΑΤΕΧ, συμβατικά ή διευθυνσιοδοτούμενα ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου.